Interview met Helen van den Hof

Wie rustig zit te werken op de werf ziet regelmatig met vrolijke pas Helen van den Hof voorbij wandelen. Helen is de duizendpoot die alles regelt op het terrein, maar ze ziet zichzelf vooral als de community manager van de werf.

“De werf is een creatieve broedplaats, en ik vind het dan ook echt mijn missie om te zorgen dat mensen zich hier helemaal thuis voelen. Dat er een open sfeer is waarbinnen je je vrij voelt om lekker bezig te zijn en te ondernemen. Daarvoor is het belangrijk dat ik heel benaderbaar ben en weet wat er bij onze huurders allemaal speelt. Dat persoonlijke contact zorgt dat je je gezien voelt en goed kan functioneren. En ik geniet er ook zelf van.” Vandaar dus dat Helen af en toe bij dees of geen aanklopt om even een praatje te maken. “Het fijne is dat je dan ook gelijk weet of er nog iets moet gebeuren. Mensen zitten hier wel om te ondernemen, dus is er bijvoorbeeld een lekkage, hup gelijk mee aan de slag!.”

Een wezenlijk onderdeel van ondernemen is het ontmoeten van mensen, volgens Helen één van de gedachten achter de werf. “De Stookplaats en de werf zijn natuurlijk al zo ingericht dat je makkelijk bij elkaar naar binnen kan lopen, maar wij willen dat ook echt stimuleren.

Ook met evenementen buiten kantoortijd bijvoorbeeld, zodat mensen elkaar ook daar weer beter kunnen leren kennen. Het gaat om placemaking. Het idee dat je een ruimte zo kan maken dat hij van de mensen zelf wordt, ze zich er gelukkiger en gezonder voelen, zich er vrij voelen.”

Wat Helen daarbij extra motiveert is dat er op alle mogelijke manieren wordt gekeken hoe de werf duurzamer en meer circulair beheerd kan worden. “Door bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen en inkopen van groene energie. Maar ook de toepassing van het circulaire respace-systeem (één van onze zusterondernemingen, red.) bij de binnenkort te renoveren Stookplaats.”

Dit idealisme ten spijt blijft er natuurlijk de zakelijke kant van het verhaal, waardoor Helen zich ook bezighoudt met facturatie, rekeningen betalen, het onderhoud van de gebouwen op de werf, maar ook die van de straatverlichting en riolering.

Kortom: op de werf krijg je alle ruimte om te ondernemen, en als je net iets meer voor elkaar wil krijgen, bel je Helen.