Karres en Brands

Lang hoeft Lieneke van Campen, managing partner bij Karres en Brands, bureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw er niet over na te denken: “we voelen ons hier echt als een vis in het water.” Om dat gevoel te bereiken was wel een ware zoektocht nodig, want plekken zoals de Werf zijn gewoonweg schaars, vooral in Hilversum.

“We moesten weg uit ons pand aan de Oude Amersfoortseweg en we waren aan het oriënteren op het ‘internationalere’ Amsterdam. Dat leek, met onze opdrachtgevers en medewerkers van over de hele wereld een logische stap. Nou, dan ga je kijken, bezoekt verschillende locaties en het bleek heel moeilijk om iets te vinden dat niet alleen de juiste sfeer had, maar ook voldeed aan simpele randvoorwaarden als goed bereikbaar zijn per OV. En Amsterdam was veel te duur, die vierkante meter prijs wilden we gewoon echt niet uitgeven.”

Nou werkte Karres en Brands in die tijd al samen met Peter Driessen en zijn compagnon Bennie Eeftink om hun terrein Werf 35 te her ontwikkelen en men had al met een half oog naar dit terrein gekeken. De panden leken er alleen niet geschikt  genoeg om Karres en Brands te huisvesten.

“We zaten net op een punt dat we er in Amsterdam niet uitkwamen toen we Peter spraken en bleek dat het huidige pand toch een kans kon zijn. De gesprekken verliepen daarna snel en buitengewoon constructief. We konden zelf een ontwerp maken hoe het pand toch geschikt werd om iedereen te huisvesten, en kwamen er snel uit wie waarvoor verantwoordelijk was, wie wat zou betalen en hoe zaken als onderhoud geregeld werden. Ook de oplevering is daarna echt snel verlopen.”

In het begin was er nog wel wat gedoe met lekkende daken, waren er de nodige inregeldingetjes. Maar het contact met Helen en de Werf verloopt allerhartelijkst en zaken worden snel opgelost. “We kunnen elkaar desnoods ’s nachts bellen.”

Inmiddels zit men tot volle tevredenheid in het heerlijke pand, dat niet alleen functionaliteit en design ademt maar ook nog eens volledig is aangepast op de wensen van de gebruiker. “We hebben goede vergaderruimes, interactieve ruimtes waar we ontwerpen kunnen testen met virtual reality. En natuurlijk hebben we fijne ruime werkplekken.. Als het zomer is gooien we de voorgevel volledig open. Dan is het net of je buiten zit te werken. Daarnaast is de Werf goed te bereiken. Opdrachtgevers komen graag bij ons langs ”

Ook de contacten met de andere huurders bevalt goed. “Diverse medewerkers werkten bijvoorbeeld mee aan het inrichten en onderhouden van de groente- en bloementuin op het terrein, wat ook weer leuk was voor het teamgevoel, en de contacten met de andere creatieve geesten op het terrein.”

Dat hoopt Lieneke wel, met de veranderingen die er altijd op een locatie plaats vinden: dat de huurders elkaar blijven vinden, een goede hechte community blijven en veel leuke dingen blijven doen met elkaar. Als het niet privé is dan wel zakelijk, want er zit ongelooflijk veel creativiteit op het terrein.

“We zitten er 3 jaar pas, maar voorlopig zijn wij nog niet weg.”